Amsterdam – Paulus Potterstraat

Paulus Potterstraat, Amsterdam

Permavoid®Sandwich Constructie 150

2015

Midden in het centrum van Amsterdam, omringd door de vele museums, is in 2015 de Paulus Potterstraat opnieuw ingericht. Door de drukke ondergrondse en bovengrondse infrastructuur is er beperkt ruimte aanwezig om groeiplaatsen van bomen te realiseren. Bij de herinrichting is er gekozen om langs de rijbaan en het tramspoor de Ulmus ‘Columnaris’ te planten en tegen de gebouwen aan worden Tilia Cordata ‘Bohlje’ (of ‘Rango’) geplant.

De grootste uitdaging was om een groeiplaats in te richten langs de rijbaan. Het is namelijk niet mogelijk om onder de rijbanen groeiplaatsen in te richten. Daarom is een gedeelte van de groeiplaats onder de verharding bij de opstapplaats van de tram komen te liggen en is de andere helft is ingericht met hoogwaardige bomengrond. De benodigde m³ hebben we in de lengte van de straat moeten zoeken. Uiteraard was het belangrijk om met kwalitatief hoogwaardig materiaal te werken. Bomenzand is niet zomaar bomenzand. Er worden hoge eisen gesteld aan de samenstelling en helaas wordt er nog te vaak gekozen voor goedkopere aanbiedingen die binnen een aantal jaren leiden tot een teleurstellend resultaat. Ook wij stellen hoge eisen aan bomengrond. Bomengrond is geen eenvoudig product, er moet rekening worden gehouden met de oorspronkelijk grondslag en de eisen van bomengrond moet daar zo dicht mogelijk op het zand aansluiten. Bovendien moeten de ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit zijn en dat is dan ook waar in de meeste gevallen het probleem ligt.

Het is opvallend dat na 5 jaar het verschil in kwaliteit zo goed als gelijkwaardig is tussen de bomen die in Bomenzand en de Permavoid ® Sandwich Constructie met Sandwich grond. Veel mensen zouden dit niet verwachten, maar in de praktijk komt het veelvoudig voor. De Paulus Potterstraat bewijst echter dat wanneer er voor kwaliteit wordt gekozen, het resultaat onder verharding niet onderdoet voor een volle grond situatie.