Amsterdam – Skatepark

Skatebaan Eef Kamerbeekstraat Amsterdam

Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 150

2020

De grootste skatebaan van Nederland, en zelfs van de Benelux, is gerealiseerd aan de Eef Kamerbeekstraat op Zeeburgereiland in Amsterdam. Een unieke skatebaan die zowel geschikt is voor professionals als voor beginnende skaters.

Helaas is er tijdens de ontwerpfase een misrekening gemaakt waardoor een gedeelte van een talud op een hogedruk riool is gesitueerd. Om niet te veel gewicht op deze leiding te krijgen is er bedacht om op het talud grotendeels op te bouwen met EPS en er vervolgens een laag van 50 cm voedingsgrond op aan te brengen. Deze druk verdelende maatregel maakt het voor de beplanting erg lastig om water in de grond te halen omdat het bergend vermogen van de grond in het talud erg is verminderd. Om toch water in het talud te kunnen bergen is er trapsgewijs het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 150 op het EPS aangelegd.

Het is belangrijk om het PCIS150 waterpas aan te leggen zodat het water goed wordt verdeeld. Het EPS is dan ook per etage waterpas aangelegd. Hierdoor is het per etage mogelijk trapsgewijs het PCISysteem aan te leggen en zo veel mogelijk water in het talud te bergen. De onderste vlakken infiltreren het water in de bodem. Nadat het gehele systeem is aangelegd, heeft de aannemer gemiddeld 50 cm grond aangebracht om het geheel af te dekken en in te planten met vast planten.

Een eenvoudige en doeltreffende oplossing.

Na een paar maanden in het groeiseizoen was er al een positief verschil te zien tussen de beplanting met en zonder het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 150 in het talud. Als planten het naar hun zin hebben laten ze dat zien door zich goed te ontwikkelen. Je raadt het al, de planten hebben zich geweldig ontwikkeld met vrijwel geen uitval.

EPS is een soort piepschuim wat geen gewicht heeft en druk verdelend is