Oldenzaal – De Groote Markt

De Groote Markt, Oldenzaal

Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 23,5+ Permavoid® Sandwich Constructie 150

2016

Oldenzaal, een mooie kleine stad in Twente. Een plaats die al langere tijd innovatief bezig is met het combineren van groeiplaatsen van bomen en het beheren van water in dezelfde groeiplaats.

Projecten als de Ganzemarkt en de Plechelmusplein waren succesvolle en leerzame projecten voor de stad, maar ook voor het vakgebied. Het volgende project is de huiskamer van Oldenzaal oftewel de Groote Markt. Een plein in het midden van het oude centrum waar twee keer per week markt wordt gehouden en wordt omringd door gezellige terrassen. Dit project stond hoog op het programma van de herinrichting van de stad met oog op kwalitatieve vergroeiing.

Oldenzaal schuurt tegen een landklimaat aan en is gebouwd op een keileemlaag. Om het kwalitatief groen te maken is het bergen van water essentieel. Een berging van 85 mm is dan ook veel te weinig maar ook de 150 mm is in de ogen van de opdrachtgever niet optimaal. Voor de gemeente waren de 85 mm en 150 mm eigenlijk geen optie. Voor TGS was de Groote Markt het eerste project waarin we met een 2-trapsysteem water transporteren. Hierdoor creëerden we een totale buffer van 235 mm die we optimaal kunnen vullen met 2150 mm water. Dit komt neer op ruim 210 l/m² en daarboven komt nog 120 liter water wat in het bomenzand wordt gebufferd.

Het systeem wordt gevuld met water wat van de daken wordt afgekoppeld. Op deze manier wordt het riool ontlast. De leeflaag van de haagbeuken worden beschermd door de Permavoid® Sandwich Constructie 150 dat gevuld is met TGS Sandwich grond.

Al met al weer een mooi stap gemaakt naar de uitbreiding van de functionaliteit van de groeiplaats van de bomen.