Roermond – Voogdijstraat

Voogdijstraat, Roermond

Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 150 + Permavoid® Sandwich Constructie 150

2018

Roermond voerde in 2018 een project uit om markante locaties in de stad te vergroenen. Een van die locaties is een particulier terrein in de Voogdijstraat bij de kerk. Voor de kerk en naast het voormalige klooster is een klein plein. Helemaal open, verhard en met weinig sfeer. De kerk wilde daar graag meer groen om heen hebben om meer intimiteit te creëren. Daarbij wilden ze een mooie transparante boom hebben om de sfeer op het plein vorm te geven. De uiteindelijke keuze is op de Zelkova serrata gevallen.

De boom komt in de verharding te staan waardoor er extra voorzieningen nodig zijn om de boom duurzaam te laten groeien. Water zal de boom van boven niet krijgen en omdat deze kerk op een oude en hoog liggende locatie staat zal er ook weinig water van onder beschikbaar zijn. Tevens is het een locatie waar regelmatig auto’s geparkeerd staan en waardoor de boom dus niet in een boomborder kan worden geplant. Vandaar dat de groeiplaats onder de verharding komt te liggen. Het doel was om met de juiste voorzieningen water te bufferen en een schijnwaterstand te realiseren onder de leeflaag van de boom. Daarnaast moest de draagkracht worden vergroot en moest de mogelijkheid gecreëerd worden om zuurstof te verversen in de bodem. Dit hebben we gerealiseerd met bomenzand, het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 150 en de Permavoid® Sandwich Constructie 150. Het water wordt vanaf het dak van de kerk gehaald en het teveel aan water wordt geïnfiltreerd in de bodem. Het water van het dak is van het riool afgekoppeld.

Door heel eenvoudig met de zwaartekracht mee te werken en door de capillaire conen in de Permavoid units is er een zelfvoorzienend systeem ontstaan dat geen of nauwelijks onderhoud nodig heeft. Het resultaat is na 3 jaar al schitterend. De boom staat er prachtig bij en ook het plein is sfeervol en gezellig. Kortom een mooie oplossing om de stad klimaat robuust te maken.