Weert – Nieuwe Markt

Nieuwe markt Weert

Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 150 + Permavoid® Sandwich Constructie 150

2019

Na het succes van de groeiplaats van de drie bomen op de Oude Markt in Weert is de gemeente doorgegaan met de Nieuwe Markt. De 3 oude kastanjebomen op het plein waren slecht van kwaliteit vanwege de kastanje bloedingsziekte en bovendien wilde de gemeente het plein een groenere uitstraling geven. Naast de al aanwezige Styphnolobium japonicum komen er 13 nieuwe bomen bij. In totaal 10 stuks Gymnocladus dioica, 2 Tilia Cordata en 1 Paulownia tomentosa.

Op dit plein moest een kermis opgesteld kunnen worden en werd er dus veel gevraagd van de draagkracht van de groeiplaatsen. Er moest een extra fundering laag worden aangebracht om de verharding op kwaliteit te houden. Dat had tot gevolg dat er nauwelijks water van bovenaf bij de groeiplaats kon komen. Daarnaast was er uitgerekend dat het grondwater op 4,5 meter diepte zat en het voor de nieuwe bomen erg lastig zou worden om zich te handhaven en te ontwikkelen. Daarom is ervoor gekozen om weer met het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem te werken. Dit keer was er echter afgesproken om niet met de 85s te werken maar met de Permavoid 150.

De firma Herman Vaessen uit Maasbracht heeft dit geheel uitgewerkt en aangelegd. In samenspel met de gemeente is er besloten om het water van de daken te gebruiken omdat er meer dan genoeg dakoppervlak met duidelijke uitpandige regenafvoering aanwezig is. Ook wordt er gebruik gemaakt van de daken van de zijstraat Meikoel. Het overtollige water wordt door een overstortkoker geïnfiltreerd in de bodem. De bomen hebben zich na 1 groeiseizoen, waarbij we extreme hoge temperaturen en droogte hebben gehad, uitstekend ontwikkeld.

Het is ook mooi om te weten dat we in de groeiplaatsen een buffer hebben gerealiseerd van ruim 75.000 liter water wat we voor de bomen kunnen vasthouden. Nul procent van het water wat van de daken afkomt wordt via het riool afgevoerd.