Stadsforum Willemsplein

Onderdeel van project Stadsforum (fase 1)

Bouwjaar 2023
Locatie
Tilburg
Project partners
ZUS (Zone Urbaines Sensibles), Broeren, Van Helvoirt Groenprojecten
Wateropslag capaciteit
1.000.000 liter

Het Willemsplein is een onderdeel van de verschillende fases van het stadsforum en het stadswinkelgebied maar ook de reconstructie van de verschillende straten in het centrum. Op dit moment vangen we daarmee al 3.500.000 liter regenwater op, als alle fases uitgerold zijn zal dat aantal verdubbelen.

 

Wat hebben we hier gedaan?

Een plein midden in het centrum van Tilburg waar activiteiten zoals de wekelijkse markt en de jaarlijkse kermis worden gehouden. Precies voor het tweede paleis van Willem II en het huidige stadhuis waar eerst een parkeerkelder lag, is nu een multifunctioneel plein aangelegd met meer dan twintig verschillende soorten bomen.  

Aanleg
Aanleg
Aanleg
1e groei-jaar

Kennis delen en verbeteringen doorvoeren

Het beplantingsplan is geïnspireerd op et stationsplein in Apeldoorn, ook een project van New Urban Standard, en op de Lange Voorhout in Den Haag. Daar concludeerden we dat meer variatie in bomen het plein zo verfraaien, daarom hebben we hier meer dan twintig soorten verschillende bomen aangepland. 

Door het Permavoid systeem hebben de bomen ondanks de smalle groeiplaats toch de ruimte om te groeien

De natuur nabootsen

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.

Meer over stadsbomen