Amsterdam

Rokin

De Rode Loper

Het Rokin, een as door het centrum van Amsterdam boven op de Noord/Zuidlijn, is een drukke hoofdstraat qua verkeer en een veelbezochte plek door toeristen. Op de kade langs de gracht staan prachtige nieuwe iepen. Deze bomen zullen hier minimaal 60 jaar mogen blijven staan.

De groeiplaats van de bomen is opgebouwd uit een laag drainagezand met daarop een laag bomenzand. Daar bovenop is de Permavoid® Sandwich Constructie 150 geïnstalleerd. Deze is gevuld met Sandwich Grond, een strooisellaag die gelijkt op bosstrooisel, om de kwaliteit van de groeiplaats te verhogen naar een open-grond-kwaliteit.

De ontwikkeling van de bomen is verassend snel op gang gekomen. Nog lang niet uitgegroeid maar wel vol in blad en donkergroen van kleur. Het is voor de mens eigenlijk geen kunst om bomen te ‘leren lezen’, want bomen geven een eerlijk verhaal en liegen nooit. Aan hun kruinen en hun kleur kun je meteen zien dat deze iepen het goed naar hun zin hebben.

Het Rokin maakt deel uit van ‘De Rode Loper’, een project van gemeente Amsterdam. Hieronder meer daarover.

Lees meer

De Rode Loper is een project van de gemeente Amsterdam, bedoeld om na de aanleg van de metrotunnels voor de Noord-Zuidlijn de bovengelegen straten een nieuwe inrichting te geven. De gemeente wilde de drukke, volle en vaak rommelig ogende straten opschonen en een rustiger, mooier aanzien geven.

Het eerste deel van dit project had betrekking op het Damrak, het Rokin, de Vijzelstraat en de Vijzelgracht. In 2013 ging het project van start. Toen de metro in juli 2018 ging rijden was een groot deel van De Rode Loper al gereed.

Het project dankt zijn naam ‘De Rode Loper’ aan het voornemen om  het traject herkenbaar te maken door middel van kleur. Over de gehele lengte zou aanvankelijk één rode tint worden gebruikt. Maar Stadsdeel Centrum besloot in het najaar van 2012 om voetgangersgebied grijs/antraciet te maken. Een belangrijke reden waarom men voor die kleur koos, was omdat uit testen was gebleken dat de ‘antracietkleurige’ verharding het meest ‘naaldhak-proof’ was.

Gebruikte systemen

  • Aanleg: 2018
  • Drukke hoofdstraat hartje Amsterdam
  • Onderdeel van project De Rode Loper
  • Groeiplaatsen met nieuwe iepen langs kade
  • Drainagezand
  • Bomenzand
  • Permavoid® Sandwich Constructie 150
  • Sandwich Grond
  • Iepen blijven minstens 60 jaar staan