Eibergen

Brink

Water via parkeerplaats (Aquaparker)

Bij de reconstructie van het centrum van Eibergen in de gemeente Berkelland is ook de Brink aangepakt. De Brink is een plein voor de supermarkt en nieuwe appartementen. Aan de noordzijde is er onder de parkeerstrook een wortelstraat aangelegd, opgebouwd uit TGS Boomgranulaat Lava 30 – 60+.

Een bewuste keuze was om het water van de straat af te koppelen en (via het Tree-dRain-Systeem) eerst in de groeiplaats te laten infiltreren, en pas daarna in de bodem.

Het bijzondere aan dit project is dat het water door middel van de zogeheten Aquaparker door de parkeerplaats zelf in de Permavoid Sandwich Constructie 150 zakt. Hierin kan het water zich eerst horizontaal verdelen, voordat het infiltreert. Wat de Aquaparker speciaal maakt is dat het een ‘betonplaat’ is met openingen voor beplanting waarin óf een vaste planten-mengsel, óf een wilde bloemen-mengsel is geplant. Het water kan zowel door de openingen van de beplanting, als door de ‘slok-op’s’ van de Aquaparker in het PSC 150 komen. Zo profiteert zowel de beplanting als de bomen van het hemelwater.

Lees meer

De beplanting heeft echter méér voedingsbodem nodig dan het beschikbare volume in de plaat. Om die ruimte te realiseren zijn de Permavoid® Units 85s gebruikt om extra groeiplaats te creëren. De Permavoid® 85s is op zijn kop geïnstalleerd zodat deze eenvoudig met voedingsgrond gevuld kon worden. De Aquaparker rust op de onderzijde (die dus omhoog staat) van de Permavoid® 85s.

Kortom: een mooie nieuwe groene tool om water in het Permavoid® Tree-dRain Systeem te krijgen waar de bomen met volle teugen van profiteren.

Gebruikte systemen

  • Aanleg: 2020
  • Parkeerstrook met ‘Aquaparker’
  • (betonplaat met openingen)
  • Tree-dRain-Systeem
  • Permavoid Sandwich Constructie 150
  • Boomgranulaat Lava 30 – 60+
  • Permavoid® Units 85s
    (op z’n kop geïnstalleerd)